29 april 2022
Geplaatst door Rabobank

Een financiële check, een bouwdepot, renteverlies tijdens de bouw, duurzaamheidskorting, wat komt er allemaal bij kijken als ik een nieuwbouw woning wil kopen?

Als je een nieuwbouw woning wilt kopen komen er diverse termen langs waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt. Rabobank legt graag een aantal van deze termen aan je uit om je op weg te helpen!

Wat houdt een financiële check in?

Bij nieuwbouwprojecten komt het soms voor dat de financiering van de woning niet haalbaar blijkt te zijn, dit is voor zowel de koper als de ontwikkelaar jammer. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom belangrijk dat geïnteresseerden die zich inschrijven goed op de hoogte zijn van hun financiële mogelijkheden. Wanneer alle kopers de zekerheid hebben van een financieringsverklaring, is de kans groter dat het project sneller verkocht is en er gestart kan worden met de bouw!

Vraag de financiële check hier aan

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je de kosten van je nieuwbouwwoning kunt betalen. Je hypotheekadviseur, bijvoorbeeld Rabobank, bepaald samen welk bedrag van je hypotheek naar het bouwdepot gaat. Bij ingang van je bouwdepot is de rente die je ontvangt over het geld dat op je bouwdepot staat gelijk aan de rente op je hypotheek die je op dat moment betaalt. De rente op je bouwdepot wijzigt niet. Ook niet als de rente op je hypotheek wijzigt.

Wat mag je onder andere betalen uit je bouwdepot:

  • Rekeningen die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van uw huis, bijvoorbeeld van een aannemer of architect.

  • Meerwerk of verbeteringen die je huis in waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Belangrijk hierbij is dat de verbeteringen permanent worden aangebracht. Denk hierbij aan de vloer, keuken, wandbekleding, tuin, gefundeerd tuinhuis, overkapping, erfafscheiding, bestrating, vaste beplanting en verlichting vast aan grond, muur of schutting, raambekleding buitenkant woning, zoals zonwering of rolluiken, aanleg elektra, nieuwe CV ketel, vaste radiator, vaste airconditioning, open haard, laadpaal voor elektrische auto, etc.

Meer over het bouwdepot

Wat is renteverlies tijdens de bouw?

Je krijgt met renteverlies tijdens de bouw te maken als je een nieuwbouwwoning koopt. Er zijn twee onderdelen die deel uitmaken van renteverlies tijdens de bouw, dat zijn verlies van woongenot en rente tijdens de bouw.

Verlies van woongenot

Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan koop je de woning vaak nog voordat is gestart met de bouw. Het duurt dan nog even voordat de woning wordt opgeleverd en je er kunt wonen. Je betaalt al wel voor de woning, terwijl je er nog niet kunt wonen. Dat noemen we verlies van woongenot, omdat je nog geen gebruik kunt maken van de woning terwijl je deze al wel gekocht hebt. Houd er bij het kopen van een nieuwbouwwoning rekening mee dat je mogelijk tijdelijk dubbele maandlasten hebt. Gelukkig kan je hypotheekverstrekker hierover met je meedenken. Zo is het meefinancieren van renteverlies tijdens de bouw vaak mogelijk, onder enkele voorwaarden, zoals dat het haalbaar is op je inkomen en de waarde van de woning.

Renteverlies tijdens de bouw

De hypotheek voor een nieuwbouwwoning komt altijd in het bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de rekeningen betaald van bijvoorbeeld de aannemer. De rente die je ontvangt over het bouwdepot staat gelijk aan de rente die je betaalt voor je hypotheek. Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis wordt het bouwdepot steeds leger, omdat je gedurende de bouw de termijnbetalingen moet voldoen aan de aannemer. Doordat er geld wordt opgenomen uit het bouwdepot, wordt ook de rente die je ontvangt over je bouwdepot steeds lager. Dat is het renteverlies tijdens de bouw.

Duurzaamheidskorting op je hypotheek

Koop je een energiezuinige woning? Dan ontvang je een duurzaamheidskorting van 0,10% op je hypotheekrente. Wanneer krijg je een duurzaamheidskorting? Als je een lening sluit voor de aankoop van een nieuwbouwwoning met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4 of lager of een geldig energielabel van ten minste A++ afgegeven na 1 januari 2021. Is de woning gebouwd na 1 januari 2018? Dan hoef je bij de Rabobank geen bewijs aan te leveren om de duurzaamheidskorting te krijgen.

Meer over de duurzaamheidskorting

Maak kennis met Rabobank

Wil je graag een oriënterend gesprek om te weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan een afspraak en het team van Rabobank helpt je graag verder!

Plan een afspraak

BREAKING NEWS: Start bouw gegarandeerd!

De bouw van Hollandse Meesters staat gepland voor juni 2024. Er zijn nog woningen te koop. Bekijk het aanbod en schrijf je in voor jouw favoriete woning(en)!

Ja, laat mij de woningen zien